Julafton

Visst blev jag nästan lika hysterisk som andra inför julen.

Lördag, söndag och måndag städade jag huset som förfallit betänkligt under hösten.

En husspindel kilade fram ur ett hörn och kröp förskräckt ihop när jag knackade i golvet.

Men va då är det jul så är det. Han fick löpa. 

Nymanglade röda dukar togs fram och julstjärnan sattes upp.

Inga röda julgardiner nej det är att ta i och vita servetter med mönster i svart kompletterar juldukningen.
Bokbordet dignar av olästa böcker som vi beställt eller glömt avbeställa.


På tisdag kokas julskinkan och revbensspjällen rimmas och honungsmarineras. Att tillreda bruna bönor är lika spännande som varje år. Receptet på paketen stämmer inte alls med mina barndomsminnen. Ättiksprit och sirap blandas under avsmakning. Det tar sin tid att uppnå den ultimata smaken. Köttbullsmeten blandas och steks. Skinkspadet kryddas med timjan och torr sherry. Kyl och frys är snart sprängfyllda med all mat som skall förtäras under de kommande juldagarna. Hemliga glöggkryddor marineras sedan någon vecka i 30 %- ig sprit. På julafton filtreras smakessensen ut och blandas med rödvin och socker som kokas upp.


Julafton i sol men utan snö. Maken tar in julgranen och klär med ljus och kulor. I år äter vi jultallrik med Lovisa på äldreboendet och några anförvanter. Två flickor från en musikklass underhåller med sång och musik.


På eftermiddagen hemma med Axel, Jan och Daniel. Glöggen provsmakas och vi missar inte Kalle Anka.
Eftermiddagen förflyter lugnt med samtal om böcker vi läser eller läst och avhandlar världspolitik, amerikanska presidenter och den finansiella krisen.

Till kaffet avnjuts Jans medhavda choklad från Lux och Axels egenhändigt bakade lussebullar. Julskivor letas fram
och spelas och Värmländsk Julglädje (en tidning som återuppstått på cd) avlyssnas också.


Vi pass kl. sju ringer klockan in för vår julmiddag. Under samspråk lassar vi in av julens särskilda maträtter, som vi fått med oss från släktens traditioner. Köttbullar, revbensspjäll, korv, bruna bönor, sillar, lax, leverpastej och sylta. Med Daniels gröt som bas i Gotländsk saffranspaka och salmbärssylt avslutas julmiddagen.

Kaffe och mera samtal innan vi (en tradition) klockan 24 äter Daniels medhavda risgrynsgröt med skinkmackor fram tv och midnattsmässan från Rom.

© Maria Silvia  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback