Vårkväll vid bygdegården

Långt uti skogen ligger bygdegården. Vi kör förstås fel flera kilometer och tvingas vända i en glänta. Skogen står grön kring den slingriga grusvägen och kvällen är vårljust skimrande. En strid ström av bilar, cyklar och gåenden möter oss vid bygdegården. Det är traktens bönder, sommartorpare och hitresta stadsbor. Bygdeföreningen anordnar tipspromenad och kolbulletillagning.
      Beväpnad med svarsformulär anträder jag tipspromenaden genom den svala barrskogens dofter. Tallskogens terpentin blandas med skvattram och linnea. Mossor och gräs täcker marken och stigen är hal av barr. Frågorna är lagom svåra och alla travar på under glatt humör genom naturreservatet.
      Efter genomförd promenad vankas kolbullar. Vi skall var och en tillverka varsin kolbulle. Eldar har antänts i halva tunnor med galler. Vi får var sin stekpanna och en slev med rökt fläsk som sakta skall stekas till knapriga tärningar. När allt är brunt får vi ett par slevar med smet och tillbaka till elden. Elden skickar heta puster i ansikte och sotflagor flyger kring. Efter ett tag skall bullen vändas och de skickligaste kastar upp i luften medan vi andra försiktigt använder stekspaden i trä. Instruktören i tovad hatt bidrar med uppmuntrande tillrop.
Äntligen är bullen klar och kan avnjutas med lingonsylt och dricka. Smakar gott kan jag säga.
      Spelmän spelar upp till dans och några modiga tar sig en svängom i schottistakt.
Så avslutas kvällen som nu övergått i skymning med kaffe och sockerkaka

©Maria Silvia 2005

En dag i maj

Vaknar en majmorgon efter vinterns dvala. Stiger ut i naturen. Nyss var marken kall och grå. I det dallrande solljuset är luften fylld av surrande insekter. Inspekterar blivande grönsaksland och rabatter. Här finns en del att göra.
      Vi tar bilen till stan. Grannen har tagit fram sin amerikanare från 50-talet. Nyputsad och fin står den bredvid den slitna familjevolvon. Åkrarna lyser smaragdgröna av höstsådden och björkarna har nyss slagit ut. Ystra galopperar hästarna i hagen. Stannar vid bondgården för att köpa ägg. Bonden anlägger en damm.
      ? Jag skall plantera in karp.
      För min inre syn ser jag den halvt igenväxta dammen vid det gamla påvesätet i Peniscola, där karparna utmattade tuggade i sig det sega gräset.
      Skyltarna till handelsträdgården lyser nymålade och Jaktskyttebanans gamla träskylt har ersatts av en ny i plåt. Vi närmar oss köpcentret, klockan är snart åtta. Parkeringsplatsen bjuder på parkettplats vid ingången men alla varor är slut.
      ? Vi skulle ha åkt i morse.
      ? Ja, men då hade det inte funnits någon plats.
Lyckades hitta en ost, några vissna tomater, ett par torra limpor och en falukorv som någon ratat.
      ? Vi kan alltid ta fram grillen och grilla.
Förresten fick vi ett grillset GRATIS!

©Maria Silvia 2004



Nostalgi

En solig vårlördag tar jag bussen till stan.
Allt är förändrat till och med färgen.
Busschauffören stannar trots allt vid min postlåda
Det går inte många turer om dagen numer.
Mina medpassagerare är några vindpinade existenser,

Skolan och kyrkan är kvar men Domus har brunnit ner.
På gågatan sitter folk i klasar överlastade med paket från stadens modeaffärer.
Kindpussarna duggar tätt.
Café Royal har flyttat till Riksbanken och leverpastejsmörgåsen
smakar inte alls som förr.

På torget är kommersen i full gång. Bokhandeln klamrar sig kvar.
men lyrikhyllan minskar.

©Maria Silvia