Fyra sorters kakor

Utan  att vare sig EU varit inblandat  eller att miljökontoret inspekterat  mitt kök har jag tillsammans med Gun, Ann-Sophie och Birgitta skrivit  "Fyra sorters kakor -en bok om möten". Boken innheåller inte ett enda recept men väl söta, bittra, mjuka och hårda smakbitar.
Välkommen att smaka när boken släpps i september.
//Maria silvia

Claes Ohlson -en butik för män?

2006-08-25.

De flesta män avskyr att shoppa eller ”gå i affärer” men får något förklarat i blicken när Claes Ohlson kommer på tal. Varje dag möter jag killar med en kasse från Claes Ohlsson och på lunchen eller efter jobbet hör det till måsten att besöka nämnda affär.

Häromdagen besökte jag för första gången en Claes Ohlsonaffär. Ja, affär i vanlig mening kan man väl inte säga. Liknar mest en lagerbutik. Där fanns förutom verktyg och maskiner också väskor, kontorsmateriel, porslin, kontorsmaskiner mm mm användbara prylar. Jag inser nu att affären mycket väl kan besökas av såväl unga som gamla och både kvinnor och män. Ändå lever myten kvar, att detta är en affär för män.

Jag glömde nämna att jag sökte en bindningsmaskin för mina texter. Bokhandel och varuhus förde ingen sådan maskin. Räddningen blev när jag sökte i Google och fick upp minst tjugo rader med Claes Ohlson. Visst förde dom bindmaskiner men tyvärr var de slut i lagret för tillfället.

©Maria Silvia


Dagbok 13-19 augusti 2006

Söndag 13 augusti

Missade 30-årsdag igår den 12 augusti.

Tittade på förslag till omslaget för noterna.

Kusinerna från Dalsland hälsar på mellan morgon- och kvällsmjölkning.

I morgon ny arbetsvecka. Väntar spänt på besked om tryckdatum för vår bok.

Saxade nyheter: Regeringen planerar givarkonferens till förmån för Libanon. Valrörelsen har startat och partiledarna gör utspel. Drygt en månad till valet.

Israel och Libanon överens om vapenvila, men det kan dröja flera veckor in FN-styrkan på 15 000 man är på plats. Verkar som Israel tänker stanna till dess styrkan kommit på plats.

 Måndag 14 augusti

Väckarklockan ringer 05.00 som vanligt. Ännu glest på tåget från Karlstad men i Degerfors fyller det på. Frukost i Katrineholm. Hejar på flera pendlarkamrater, som börjar efter semestern. Tåget försenat tio minuter till Stockholm och hissen är ur funktion. Pendeln till Uppsala är felskyltad med Hallsberg.

 Tisdag 15 augusti

Saxade nyheter: Vapenvila infördes mellan Libanon och Israel klockan 08.00 lokal tid igår. Vapenvilan baseras på FN-resolution 1701. Trots detta två ihjälskjutna hizbollakrigare.

Onsdag 16 augusti

Middag med min hyresvärdinna. Sill och potatis. Kanske sommarens sista.

Saxade nyheter: Israel bombade Gaza i måndags på jakt efter medlemmar i islamiska Jihad

Kritiskt brandläge i Norrbotten där en stor skogsbrand härjar.

 Torsdag 17 augusti

Letar bindningsmaskin till notbladen men varken bokhandeln eller varuhusen har något sådant i sitt sortiment. Claes Ohlson är räddningen och där är de förstås slut. Köper doppresent och presentkort på biobiljetter till trettioåringen..

Saxade nyheter: Det dröjer fyra år innan alla har fått bredband i Värmland. Man har uppnått 90 procent hitintills (och jag väntar fortfarande). Regn över storbranden i Norr.

Libanon återuppbyggs efter det 33 dygn långa kriget. Bl.a. är 80 broar är sönderbombade Kostnaden beräknas till 3,5 miljarder amerikanska dollar. Flera länder som Frankrike, Ghana, Indien, Irland, Italien, Kina, Polen och Ukraina håller ingår i FN-styrkan Unifil, som tillsammans med Libanons arme skall ta ansvar för södra Libanon.

 Fredag 18 augusti

Äter Sushi med arbetskamrater på lunchen.

Tidig hemfärd. Premiäråker tvåvåningståget från Uppsala till Stockholm men missar att prova övervåningen. Byter till X2000 mot Karlstad.

S har skickat notbladen med text på tre dikter och en inspelning av ”I höstens tid”. ”Nu jorden smyckas åter” framförs på Gravadagen den 27 augusti.

Författarcentrum VÄST meddelar att jag blivit invald i FCV den 15 augusti. Årsavgiften är 250 kronor.

Saxade nyheter: 33 procent tvekar inför valet. Luftfartsverket förslår att det skall bli tillåtet att handla taxfree på hemresan. Landstinget i Värmland skall spara 70 miljoner.

20 000 palestinier instängda i Gaza.. I Libanon finns nu en brigad med 2 500 soldater placerade i södra delen. Libanon planerar totalt 15 000 mannar, vilket är lika många, som skall ingå i FN-styrkan Unifil.

 Lördag 19 augusti

Handlar som vanligt tidigt på Bergvik och dricker kaffe i cafèet.

Ringer  L  A och hör om han vill medverka på Gravadagen på vårt planerade bokbord. Han skall hälsa på i Karlstad på söndag och kan kanske komma den här vägen. Jag ringer även E B om medverkan men han är tyvärr bortrest den 27 augusti.

Pratar med S, som skall skicka text och noter till några förlag och jag anmäler mig till STIM. Planerar försäljning av notblad på Gravadagen.

Dop i Norrstrandskyrkan. M sover sig nästan igenom akten trots alla kamerablixtar och vattenbegjutning på hjässan. Sjunger med i ”Tryggare kan ingen vara” och tänker på bomber, som briserar in i oskyldiga barn i hela världen.  Stolta mor- och farföräldrar. Räknar till fyra generationer på båda sidor. Kaffe och tårta i församlingshemmet.

Saxade nyheter: Bengt Emil Johnson får årets lyrikpris av Gustaf Fröding-sällskapet. En enda person har klottrat för 91 000 kronor.

Italientrupp till Libanon.

/Maria Silvia

 

Saxade nyheter är inhämtade från såväl internetbaserade media samt TV, Radio och papperstidningar.


Fyra sorters kakor

2006-08-19.

Snart kommer boken "Fyra sorters kakor  - en bok om möten", av Gun Berger, Ann-Sophie Cedricsson, Birgitta Leander och Maria Silvia.
***


Sandra Albertus har tonsatt fyra av mina dikter

****


Glöm inte Gravadagen den 27 augusti 2006


/Maria Silvia


Dagbok 6-12 augusti 2006

Söndag 6 augusti 2006.

Sista semesterdagen. Solen håller i sig. Tranorna som betat här hela veckan har gett sig av.

På kvällen läser A, G och jag korrekturet till vår dikt- och prosantologi ”Fyra sorters kakor – en bok om möten” som vi skrivit tillsammans med B. Vi gör de sista korrigeringar (för vilken gång i ordningen). G kontaktar förlaget om ändringarna. Vi tittar på förslaget till omslag och ändrar lite på det också. På kvällen är det augustimörkt och månen lyser gul.

 

Måndag 7 augusti 2006.

Klockan ringer 05.00. Stiger upp halvt medvetslös och duschar. Har packat väskan igår, som tur är. Tåget går 06.18 mot Uppsala. Måste tyvärr byta i Stockholm, eftersom dirkettåget inte startar förrän den 21 augusti. Alla rutiner är bortglömda men jag äter frukost i Gnesta i alla fall. Glömmer nästan väskan kvar på tåget i Stockholm, där jag byter till Uppsalapendeln efter en halvtimmes väntan.

Klockan 09.50 stiger jag på stationen i Uppsala. Byggarbetet för Resecentrum pågår för fullt. Än så länge under stations- och gatuplan. 2011 skall det stå klart.

På jobbet är det segt. Har glömt alla lösenord. Min fusklapp är bortstädad och någon har möblerat om i mitt rum. Tittar i kalendern och ställer in två möten. Tror jag tar ledigt på fredag. Tar Upptåget till Vattholma efter arbetsdagens slut. Hyresvärden är på semester och min lägenhet verkar övergiven. I trädgården mognar krusbär, vinbär och äpplen. Går till närbutiken och handlar mat eftersom kylskåpet grinar tomt. Sitter i kvällsskymningen med mina smörgåsar och sedan tidigt i säng.

 

Tisdag 8 augusti 2006.

Bestämmer att ta sena tåget till stan. Det är något av höst i luften och vägen till pendeltåget kantas av renfana, rölleka och mjölkört. Vid hållplatsen mognar rönnbären och i björkarna skimrar redan gula löv bland de gröna. Träffar några av mina pendlarkamrater sedan förut. De börjar också arbeta denna vecka. Bestämmer nya möten och jobbet är på G.

 

Onsdag 9 och Torsdag 10 augusti 2006.

Nu börjar jag hitta igen rutinerna. Fortfarande är det många som har semester. På torsdag slutar tidigt för att hinna med Stockholmspendeln. Byter i Stockholm till tåget mot Värmland. Räksmörgåsarna är slut så jag får nöja mig med kalkon. Hemma igen 19.40. Kompletteringshandlar lite. Slötittar på nyheter om kriget i Libanon och EM i Göteborg.

 

Fredag 10 augusti 2006.

Sovmorgon. Tvättar och öppnar post. S (vår kantor) har skickat en CD med tonsättning av mina två dikter. Jag vill inte ändra en enda ton. Hon föreslår att vi skickar till något musikförlag och lovar skicka utskrivna noter. Grannen har avverkat skog på andra sidan fältet och lagt upp i vältor. Inga tranor idag heller.

 

Lördag 11 augusti 2006.

Handlar som vanligt tidigt. Idag är det lite halvklart men behagligare temperatur. Det törs man inte säga högt, när vi haft den mest fantastiska sommaren på länge. Om man inte är jordbrukare förstås.

FN har äntligen antagit en resolution för kriget i mellanöstern. 15 000 FN-soldater skall stationeras i Libanon och Israel skall dra sig tillbaka. Men Israel trappar redan, fyra timmar efter det att resolutionen antagits, upp och utökar sin invasion av södra Libanon.

S kommer och tar bilder för omslag till CD-skivan till S och mig.

© Maria Silvia

Svarta lådor och en gul på Café August

Café August, Karlstad, 1 augusti 2006.

 

En varm solig sommarkväll på Café August embarkerar Packmopedsturnén scenen. Vid scenen ligger artisternas instrumentlådor staplade. Publiken är fulltalig och åldrarna blandade.

Sångarna Göran Samuelsson, Marie Bergman, Claes Janson, Plura Jonsson och Wille Crafoord  tolkar bl.a. Dylan och Vreeswijk och framför egna texter. En blandning av visor, rock, blues och reggae, vad kan man mer begära. Plura framför ”Mil efter mil” som en hyllning till Totta Näslund.

Efter paus tar Bengt Berg scenen i besittning. Hans framträdande med egna texter fyllda av vemod, tragik och smärta framförs med typisk Bergsk underfundighet, som drar ned publikens skattsalvor (!). En djupt filosofisk poet.

Andra avdelningen toppas av ”Har du kvar din röda cykel” (Claes Jansson), ”Bomerang” (Göran Samuelsson) och ”Inte ger man fan i politiken” (Marie Bergman).

Plura avslutar men sedan följer flera generösa extranummer och så kom äntligen ”Det står en clown i mina kläder”.

Musikerna Bengan Blomgren (gitarr), Lasse Englund (gitarr), Bengt Bygren (keyboard och dragspel), Robert Henriksson (ståbas) och Dan Magnusson (trummor) var lysande och flera instrumentala inslag tålde att njutas av och lyssnas till

När solen gått ned och kvällen är mörk avslutar Bengt Berg och trollsländorna flyger lågt över borden.

©Maria Silvia

 

Fakta:

Det är tolfte året i rad som Packmopedsturnén genomförs.

Café August är beläget på Kanikenäsholmen i Karlstad. Anordnar musikkvällar under sommaren. Driver galleriverksamhet.

 

Källa: www.fergusrecords.se och www.cafeaugust.com


Ola dekksgutt i Marokko

1 augusti 2006.

 

När jag sommarstädar i skåp och lådor hittar jag några saftglas från barndomen.

Antalet är tyvärr decimerat till tre men dessa är väl bevarade.

En tvärhand höga och dekorerade med teckningar i svart från berättelser och sagor. Teckningar är lagda i relief på glasen. Som jag minns det, fick vi glasen från våra norska släktingar och de användes flitigt att dricka saft och mjölk ur.

 

©Maria Silvia