När alla änglar sover på Heidruns

Heidruns, Fensbol, 23 juli 2006.

 

En strålande varm sommarsöndag i Heidruns trädgård. Bland blommor, träd och skulpturer trängs ortsbor, sommarvärmlänningar och turister. Tvåhundrafemtio stycken närmare bestämt. Den lilla trädgården rymmer nog inte fler men gott humör och kaffe med bröd förgyller dagen och programmet vi väntar på.

In på scen stiger Bengt Berg, som alltid lika klurigt dubbeltydig. Det är fjärde sommarprogrammet på Heidruns i år. Han presenterar de medverkande och så brakar det loss.

Inleder gör ”Dusty fingers” som är en duo bestående av Lisa Bodland och Britta Olsson. Helt rätt klädda i västerninspirerde klänningar. Lisa och Britta sjunger och spelar omväxlande till gitarr och dragspel, munspel eller xylofon. Mycket blues- och countryinspirerad musik med kärlekstexter på engelska.

”När alla änglar sover”. Därefter underhåller Bengt Berg, Stig Torstensson och Göran Samuelsson med sitt blandade program av diktläsning, skrönor och historier och musik. Bengt och Stig läser dikter. Stig berättar historier och Göran spelar och sjunger.

Allehanda texter blandas: Gunnar Ehne, Majken Olsson, Gunnar Svensson, Kent Andersson och Bengt Berg. En minnesvärd eftermiddag på Heidruns trots trilskande högtalaranläggning.

©Maria Silvia

 

Faktaruta:

Heidruns Bok- & bildCAFÉ är beläget norr om Torsby. Hela nedre våningen upptas av Heidruns vänner. I bokhandelns finns böcker utgivna av Heidruns och andra förlag. I butiken hittar man också ett antikvariat och värmländskt konsthantverk. Två av rummen upptar utställningsyta och här finns varje år nya spännande utställningar. I caféet bjuds gott kaffe med hembakat bröd.

 

Källa: http://www.heidruns.se/


Sommarcafé med utsikt

25 juli 2006. 

Slår mig ned med kaffe och bulle framför den rödmålade hembygdsgården från 1800-talet.

Solen skiner från klarblå himmel och björkarna susar. Miljön är som gjord för att stressa av i. Kaffe och gräs doftar och i bikuporna pågår arbetet för fullt. Sjön skymtar bakom fågeltornet och på maden betar korna. 

Några turister sällar sig till den kaffedrickande skaran. Svettiga cyklister och bilister njuter av stillheten och kanske en glass och ett glas saft.

Museet är öppet med sin samling av äldre föremål. Den gamla smedjan är tyvärr inte i bruk.

I huvudbyggnaden, i salar fyllda med möbler från tiden, kan man leka herrskap.

 

©Maria Silvia


Nils Holgersson flyger igen

20 juli 2006.

 

Cafékväll på Grava Hembygdsgård vid Träfotere.

Eva-Mi Tapper och Gunilla Lagneryd som LagårdsAnna och TvättLina berättade om Selma Lagerlöf och hennes Mårbacka. Tjufofem cafégäster lyssande till underhållningen när Tapper  läste texter av Selma Lagerlöf, Fröding, Viktor Klarström m.fl. Gunilla Lagneryd underhöll med sång och musik och Eva-Mi Tapper kreerade Selma Lagerlöf och Nils Holgersson. Tillsammans sjöng de också Monica Zetterlund och Yngve Gamlin.

Publiken applåderade livligt och fick efter programmet tillfälle att prata med de uppträdande vid kaffeborden.

©Maria Silvia


 

Faktaruta:

Grava Hembygdsgård är belägen i Hynboholm i Karlstads kommun inte långt från Kil. Hembygsgården ligger vackert i en björkdunge vid Hyn. Huvudbyggnaden är en typisk Gravagård från 1800-talet.

 

Källa: http://www.hembygd.se/index.asp?lev=2264

 

Tranbesök

Önnerud, Karlstad, 22 juli 2006

 

Vaknar till fåglars skri i den tidiga morgonen. Lite mulet men varmt. När jag kommer ut strålar solen från blå himmel. Några ulliga vita moln.

På grannens grönskande marker betar en flock tranor. Kanske tio - femton stycken. Pärlgrå till nästan svarta skiftar fjädrarna. En ensam trana vaktar flocken som betar.  I sirliga piruetter nästan dansar flocken fram över landskapet för att slutligen lyfta över granskogens toppar.

©Maria Silvia

  

Faktaruta:

 

Tillhör familjen tran- och rallfåglar med ett 15-tal olika arter. Tranor har en näbb som är ungefär lika lång som huvudet. Benen är höga smala. Fåglarna är marklevande och söker föda och häckar på marken. På våren samlas de stora skaror vid Hornborgarsjön där tranorna utför sin parningsdans. Ungarna lämnar boet omedelbart efter kläckning. Arter som häckar i nordliga områden flyttar söderut på hösten

 

Källa: Nationalencyklopedin.


Flora i färg

18 juli 2006

 

Vid min hållplats breder sommarängen ut sig. Fylld med blommor och olika sorters gräs utgör den en anslående anblick. Humlor och bin surrar belåtet. De svenska sommarblommorna, mandelblom, prästkrage, blåklocka, smörblomma och rallarros står sida vid sida.

Men vad heter alla de andra? De blå, gula, röda och vita blommorna prunkar på ängen. Letar förgäves i minnebanken efter namnen på övriga blommor. 

Inte blir jag klokare genom att slå upp min Flora. Att räkna ståndare och pistiller och artbestämma familj tar sin tid.

Mitt gamla herbarium är inte till stor hjälp. Visserligen på sin tid mödosamt insamlade och uppgrävda! Blommor som pressats och katalogiserats. Tidens tand har fått färgerna att blekna och blomdelar har rasat bort.

 

Fram för en Flora sorterad efter färg.

 

©Maria Silvia


Onumrerat på Taubespelen

16 juli 2006

 

En strålande vacker sommardag går resan till Taubespelen på Västkusten. Vi startar tidigt och trafiken är lugn trots semestertider. Efter diverse fikastopp anländer vi till Dragsmark där färjan tar oss till Ängön.

Vi är i god tid och bänkar oss för vår inhandlade lunch i gröngräset. Lövskogen står lummig kring ängen där spelen hålls och folk strömmar hela tiden in på festplatsen. Många har tagit med egna utflyktskorgar fyllda med godsaker

Till attraktionerna hör bl.a. tillverkning av rep och trossar på gammalt sätt. Här finns tillfälle att vara med och tillverka sin egen tross. Gediget konsthantverk från Bohuslän och svindlande goda produkter av havtorn finns att köpa.

Efter lunchen strövar vi ut på klipporna för att njuta av sorlet från vågorna och fåglarnas flykt. Här känns verkligen inspirationen till ”så skimrande var aldrig havet” allestädes närvarande.

Så är det dags att bänka sig. Artister som Sven-Bertil, Lill Lindfors, Brolle Jr., Peter Harryson, Göran Fristorp, Bosse Larsson och Bengt Magnusson samt en och annan hemlig gäst underhåller oss med sång och musik ur Evert Taubes visskatt.

Efter en fyra timmar lång konsert vänder vi färden hemåt igen.

 

Enda plumpen i protokollet var våra biljetter märkta Onumrerat vilket på denna konsert innebar att man fick hyra en stol för att få sittplats.

 

©Maria Silvia


Kronblom och soffan eller Luther

Mina föräldrar fann det alltid pinsamt att ta sin vila efter middagen varje dag. Om så bara för en kvart. Det var efter väderleksrapporten på radion klockan ett.

Det spelade ingen roll att de stigit upp klockan halv fem för att göra rent i ladugården, utfordra korna och mjölka. Mjölken fylldes i väl rengjorda mjölkflaskor som de körde med en handdragen kärra till mjölkbordet, där mejeriets chaufför hämtade flaskorna för vidare transport. Övriga djur skulle också ha sin mat och dessutom fanns många sysslor på gårdens fält.

Som om inte Luther hjälpte lästes serien om Kronblom, som låg på sin soffa varje dag alltmedan han frikostigt delade med sig av sin världsvisdom.

Det är med detta i åtanke jag förstår min lätta irritation när semestern kommer. Helst vill jag lägga mig i gräset och lukta på blommorna eller läsa alla böcker från bokklubben. Och ja det går bra ett par dagar men sedan …

Borde jag inte putsa fönster och bona golv. Högen med ostruken tvätt som legat ett bra tag stirrar anklagande på mig. Jag slits mellan önskan att bara vara och tanken på allt som skall hinnas med innan semestern är slut.

Någonstans på vägen mellan födsel och vuxenliv präglas vi till att ständigt planera, utföra och prestera. Semester eller helger som egentligen borde vara andningshål fylls med oändliga

måsten.

Idag skiner solen och jag tar hängmattan (utan Luther).

 

©Maria Silvia


Exkursion Lurö

Tidigt (nåja) en mulen söndagsmorgon startar ett decimerat gäng byråkrater från Ekenäs på Värmlandsnäs. Ett välkommet avbrott från dagens id med budgetunderskott, prognoser och uredningar. 
      Vid bryggan väntar vår skeppare, som skall föra oss till Lurö ca en timmes färd ut i Vänerskärgården. Överfärden är typ något gropig och byig (vår skeppare anser förstås att det är lugna gatan). Snart landar vi dock välbehållna på Lurö och vädret har förändrats till en mild stundtals solig dag.     
     Vår fotograf blir genast livligt sysselsatt med att plåta diverse motiv medan vi delges intressanta beskrivningar på möjliga fåglar av vår för dagen utsedde fågelexpert. Vi startar vår vandring tvärsöver ön. I gänget ingår utskott för flora och fauna. Det är förbluffande många blommor, svampar och träd såväl kända som okända som vi passerar på vår färd över ön.     
    Forntiden i form av en klosterruin (som lika gärna kan vara en vanlig stengärdsgård förutom ett kors av senare datum) som rester av ett tegelbruk passeras.     
    Vid delmålet väntar en underbar lunch som skepparen har dukat upp på sin brygga. Efter denna välförtjänta!! paus vandrar vi vidare mot Stånguddens fyr och fyrvaktarbostad. I fjärran siktar vi land, som beskrivs av en berest kamrat. Invid stigen finns några för oss okända föremål med målade träskärmar på ställningar. Vår skeppare berättar, att detta är ställningar för mindre bikupor.      
    Föreningen för Nordiska rasbins bevarande håller sommarläger här. Normalt finns inga bin alls på Lurö!!! Vi har förstås gissat på allt möjligt men var inte ens i närheten.     
    Så återvänder vi till skepparen och bryggan för avfärd mot Ekenäs. Hemfärden är solig och lugn och vi ser nya fåglar som skäggdoppingar, trutar, fiskjuse m.fl. Fikapaus vid hamnen i Ekenäs avslutar utflykten och därefter startade hemfärden.     
    Vi är ett minne rikare och det blev flera bilder såväl på foto somi minnet att ta fram och minnas i vintermörkret. 

©Maria Silvia


Faktaruta: information har hämtats från följande källor

Nationalencyklopedin
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lur%C3%B6
http://www.turistivarmland.se/merinfo_enskild.asp?id=29&notisid=140.

Vänerns skärgård är Europas största insjöskärgård. och Lurö ligger på gränsen mellan Dalbosjön och Värmlandssjön med åtta mil till  Vänersborg och lite längre till Kristinehamn. Lurö består egentligen av tre öar, Husön, Källbergsön och Lurön. Det är vid högvatten som man tydligt märker att det är tre öar. Cisternermunkar anlade på 1140-talet ett kloster på Lurö men konventet flyttade redan1150 till Varnhem. Möjligen hade munkarna sedan kvar härbärge för resande på platsen. Ön har varit bebodd sedan järnåldern och odling ägde rum fram till mitten av 1950-talet. Ön är privatägd av tre släkter och en bofast familj finns kvar året om. Övriga bor på Lurö sommartid.Öns fyr byggdes 1864 och finns fortfarande kvar, men nu går allt med automatik. Namnet är Stånguddens fyr. På ön finns inga vägar utan bara stigar. Kor och får fraktas till ön på sommarbete för att ge ett öppet landskap. På ön finns rådjur, som simmat över. Älgar simmar också över för betets skull, men stannar inte kvar.1989 gjordes arkeologiska utgrävningar och då konstaterades att den ruin som finns från 1100-talet var en ruin efter en romansk absidkyrka. Munkar på pilgrimsfärd till Trondheim rastade på Lurö. Här har också funnits ett tegelbruk, men numera är bara resterna kvar. Redan 1931 fick man telefon till Lurö, vilket underlättade mycket för de familjer som bodde där. Elekticitet fick man först 1959. I fyrvaktarens jobb ingick rapport av väder morgon och kväll. 1981 satte SMHI in en automatisk station för att läsa av vädret.