Samtal med Cecilia - Koder och sån´t

”Du kan väl inte rimma på hjärta och smärta” sa Cecilia föraktfullt.

”Varför inte, det handlar alltid om det” sa jag

”Det ligger inte i tiden, du måste lära dig trenderna” sa Cecilia.

”Då blir det inte trovärdigt” sa jag trotsigt.

”Förresten, försök klä dig i kväll” mästrade Cecilia.

”Varför det” frågade jag

Jag visste mycket väl att Cecilia ville göra ett gott intryck på alla affärskontakter som hade bjudits in till festen som hennes företag ordnade.

- ”Du måste lära dig koderna och nämn absolut inte din bakgrund” sa Cecilia

”Jag stannar hemma” sa jag surmulet.

©Maria Silvia


Kultur och ekonomi

”Kan jag ta Ekonomidelen” frågade Cecilia och nappade åt sig tidningen.

”Visst” sa jag från min sida av bordet djupt försjunken i Kulturdelen.

”Mina Conturaaktier stiger” sa Cecilia belåtet.

”Jag har sålt mina Teliaaktier, som du rådde mig köpa,  - med förlust, ” sa jag bistert.

”Det är risker man får ta” genmälde Cecilia.

”Har du läst recensionen av Antigone” frågade jag väl medveten om att det hade hon inte.

”Varför skulle jag det” frågade hon retoriskt.

”Vi kunde kanske gå och se uppsättningen” sa jag försiktigt.

”Aldrig, jag skall gå på ett föredrag med Antonia A:son-Jonsson, - hänger du med” frågade hon.

”Nej” sa jag.

 

Vi satt vid ekmöbeln under kristallkronan och avnjöt vår sena frukost. Nu på semestern unnade vi oss juice, ägg och rostat bröd med brieost och bryggt te. Det hann vi aldrig med annars under de långa arbetsintensiva månaderna under året.  Vi avslutade det hela med en café au lait.

©Maria Silvia


Krona eller euro

”Jag skall rösta nej” sa jag.”Företagen kommer att lämna Sverige, det måste bli ett ja” sa Cecilia bestämt. ”Men vi har redan stora utländska investerare i Sverige” sa jag  ”Vi måste få en stark valuta mot dollarn” hävdade Cecilia.”Vill du att maten skall bli dyrare” replikerade jag.”Priserna kommer att frysas i åtta månader” sa Cecilia.”Min kvarterskrog har redan översatt tjugoen kronor till tre euro” sa jag.”Men de måste få kompensation för växlingskursen” sa Cecilia.”Det går att skaffa eurokonto” svarade jag. 

Vi kommer antagligen aldrig att rösta lika.

©Maria Silvia, 2006-11-18   

Jag spikade taket i Morse

Sen söndagseftermiddag sitter vi i sommarcaféets trädgård. Värden äntrar den lilla utescenen och hälsar oss välkomna med orden ”Jag spikade taket i Morse”. Vi sitter vid borden med kaffe och kakor och väntar på uppträdande poeter och musiker. Jag samtalar med mina bordsgrannar om hur han spikade taket. ”Kan hammarslagen ekat ut budskapet, en kort, en lång, en kort i byn” säger grannen till vänster. ”Nej det förstår ni väl att han lät hammarslagen dåna tidigt i morse så att alla blev väckta” säger nu grannen till höger. Men strax börjar framträdandet och våra spekulationer stannar därvid.

© Maria Silvia, 2006-11-18.

 

Dagbok 7 - 11 november 2006

Tisdag 7 november

Upp tidigt och reste till Uppsala. Möten och arbete hela dagen.  K ringer om möte på fredag i Karlstad. Ber om ledigt torsdag o fredag.

Handlade lite mat i stan eftersom närbutiken i V är stängd. Halkigt på asfaltvägarna men något bättre på grusvägen.

 Onsdag 8 november

E är med på tåget och jag har inte träffat henne på ett par veckor eftersom hon varit sjuk.

Möten och arbete hela dagen. Slutar halvtre och reser hem. Trevligt ressällskap i min kupé. Pratade dessutom med K som varit i Stockholm över dagen.

Det är möte med FCV på kvällen. Spännande diskussion om att starta ett fast forum för Poesi och Prosa. Första kontakten med kommun och R V har tagits. En ”arbetsgrupp” tar på sig jobbet med att kontakta övriga sponsorer i norr, öst, väst och syd.

 Torsdag 9 november

Ledig med sovmorgon! G ringer om den 11 när vi har seminarium i Molkom. Det har blivit strul med hur vi tar oss dit.

Det löser sig A-S lånar en bil så Gun och jag åker med henne.

 Fredag 10 november

Kylig vacker höstmorgon med frost. Gick upp tidigt för möte med K.

Äter lunch med G på en ny restaurang vid torget. S var också där. Hon intervjuade mig förra året på KT jobbar nu som producent på Värmlandsteatern. De sätter upp Elling.

Tar bussen till Gustavsberg där jag blir hämtad.

 Lördag 11 november

Möter A-S vid OK-macken. Hon lånar en kompis bil och vi kör mot fsh i M efter att ha hämtat G. Idag träffas vi i VFS för litteraturseminarium som H ordnar. Vi är femton nya och gamla medlemmar som läser och kommenterar varandras texter. Kaffe och lunch avnjuts i vännernas sällskap innan det är dags att vända åter mot K. Veckohandlar i S och hämtar mina utgivarex. på Ica.

 Under veckan

Rumsfelt avgår efter demokraternas val.

Klart med kongressvalen i USA. Demokraterna vann i båda Representanthuset och Senaten.

Peloni ny talman i kongressen. Kvinna 66 år med mycket karisma. Hon blir den tredje mäktigaste personen.

A Hedborg kommer med förslag till nytt sjukförsäkringssystem

© Maria Silvia, 2006-11-12.


Hur man fastnar i McDonald’s drivein och Spindel i håret.

Lördag lite gråmulen efter en stormig natt. Åker med A-S o G till litteraturseminarium. Femton medlemmar har dykt upp till dagens övningar. Efter macka och kaffe delar vi upp oss i två grupper. I min grupp är vi blandade lyriker och prosaister. M har nyss skrivit färdigt en roman som verkar lovande. L har också skrivit en roman i dagboksform. Jag har inga nya texter utan läser skåpmat medan de andra har blandat nya och äldre texter. Tiden springer iväg när textläsandet blandas med kommentarer på våra texter. Avbrott för lunch med sallad blir det halvett. Efter lunch fortsätter vi med texter och lite analys. A-S, G och jag åker hem halvtre.

När A-S kör in på ett avtag för att släppa av G visar det sig inte helt lätt att köra ut igen. Vi hamnar i driveinkön på McDonald’s och en högtalarröst upprepar ”Det går bra att beställa”.

Efter en stund har framförvarande bilar fått sina hamburgare och A-S kör ut på vägen igen. Väl framme på V släpps jag av.

E hämtar mig och vi far till S för att veckohandla. Sällan vi handlar i S men jag skall hämta mina utgivarex. I postkassan kittlar det plötsligt till på högra örat och jag vispar runt med handen. Ned dimper en spindel som verkar ha firat sig ned från taket ovanför kassan. Jag ryser och mina medkunder runt omkring börjar titta sig omkring och tycker att det kliar på dem också. Ja jag vet, spindlar i Sverige är normalt inte farliga men har man spindelfobi så har man.

© Maria Silvia, 2006-11-11

Det hårdnar i kulturlivet

Minskat anslag föreslås till Statens Konstråd. Det är statens Konstråd som ger offentliga inrättningar bidrag till inköp av konstverk. De betalar 50% av beviljade verk, som inköps av verksamma konstnärer. Det hårdnar i kulturlivet

© Maria Silvia, 2006-11-09


Dagbok 31 oktober - 6 november 2006

31 oktober

Kurs hela dagen. På kvällen på teatern med arbetskamrater. Uppsala stadsteater gav ”Solen bor i Karlstad en liten show om Thore Skogman”.

 1 november

Kurs hela dagen.

 2 november

Åkte med sena tåget hem eftersom jag skall vara ledig fyra dagar

 3-5 november

Ledig. Läste korrektur och skickar manus och recensionsex. Lägger in nya texter och uppdaterar min hemsida. Skriver ett par artiklar.

Saddam H döms till döden men domen skall överklagas.

 6 november

Ledig. Tar bussen till centrum. Springer på L o Å på stan och äter lunch med dem. På eftermiddagen fotograferas G, A-S, B och jag för SKTF-tidningen vid Klarälven. KT intervjuar och fotograferar oss hos B.

På kvällen möte i VK. Vi planerar inför bokmässan och skyltsöndagen då vi skall vara på Akademibokhandeln för att sälja tidningen.

L mailar prel. program för bokmässan 24-25 november. Vi har ett pass med vår bok på lördagen. På kvällen den 24 planerar VFS litteraturcafé på Slusswakten.

Flera nya medlemmar i VFS är på ingång.

© Maria Silvia, 20006-11-06.


Solen bor i Karlstad - en liten show om Thore Skogman

Fram tom den 25 november ges ”Solen bor i Karlstad – en liten show om Tore Skogman” på den lilla intima scenen Teaterhörnan på Uppsala stadsteater.

En show av och med Nicholas Olsson samt på dragspel Pär Ulander.

 

I rasande tempo berättar Nicholas om Thores liv och musik och vi bjuds på flera av de schlagers och visor som han skrivit under årens lopp. Det är verkligen en enorm mängd låtar han skrivit. Vem minns inte Dala-twist, Dra ända in i Hälsingland, Twist till menuett och Storfiskarvalsen. Musik som lämpar sig för såväl dans som allsång.

Thore skrev även för andra bl.a. ”Tiotusen röda rosor” till Jan Höiland, ”Bergsprängartango” till Siw Malmkvist och ”Fröken Fräken” som spelades in av Sven-Ingvars.

Charmigt porträtt av Thore och hans musik varvas med betraktelser om författaren själv.

Den kväll som jag besöker teatern är den lilla salongen välfylld av publik i alla åldrar. Till kakor och kaffe får vi stundtals sjunga och tralla med i några låtar.

 

© Maria Silvia, 2006-11-05


von Sydowmordens gåta

Uppsala stadsteater ger under andra delen av oktober tom första delen av december ”von Sydowmordens gåta”. Pjäsen handlar om upprinnelsen till och handlingen kring det som ledde till mordet på Hjalmar von Sydow och hans två hushållerskor och därefter mord och självmord. Manus har skrivits av Anders Frigell, som även har en roll i pjäsen.

Det är ett stycke teater med hög puls hela föreställningen igenom. Gustav Levin som Fredriks far Hjalmar och Christer Olsson som Inguns far Alrik Sundén-Cullberg, spelar trovärdigt upp tjugo- och trettiotalets hela register på hur de högrestånden levde och verkade i skuggan av en uppåtgående ekonomi. Familjeliv, affärskontakter och umgänge reglerades av hårt styrda normer.

Bengt Nilsson och Lena Mossgård spelar rollen som Fredrik och Ingun Sydow. Ett studentliv i lyx och droger med tragiska förtecken. Rollgestalterna förmedlar lysande ett par som ”inte växer upp”, där passionen styr och föräldrarna pengar ger möjlighet till det utsvävande livet. Men bakom skymtar förväntningar på Fredrik enligt tidens normer, vilket kolliderar med Fredriks humanistiska läggning.

Hushållerskan Karolina spelas av Tytte Johnsson och kommissarie Gustafsson av Göran Engman. De ger prov på avstånden mellan de olika världarna. Var man på sin plats i hierarkin.

Genom hela pjäsen får vi lyssna på örhängen från tiden.

När slutscenen spelas sitter vi i publiken trollbundna och nästan tvekar innan de applåderna bryter loss.

Övriga medverkande

Maria Antoniou (värmländskan)

Hans Christian Thulin

Jesper Feldt.

Statister från stadsteatern.

 

© Maria Silvia, 2006-11-04.