Doften av trycksvärta

I sista stund till bokmässan levererades den. Fyra sorters kakor  -en bok om möten som jag skrivit tillsammans med tre vänner. Det var en skön känsla att hålla den i sin hand. På lördagen läste vi ur boken i Värmlandsmontern.  … och trots att klockan bara var halv tio hade en skara slagit sig ned för att lyssna.

©Maria Silvia

 


Bokmässa 2006 ett kaos i ordning

Ett gnisslande, varmt, trångt och alldeles underbart kaos är bokmässan.

Årets bokmässa är inget undantag. Folk trängs, fikar, lyssnar, köper och svimmar i vimlet.

Någonstans fungerar ändå logistiken på ett förunderligt sätt. Här möter man nya och gamla vänner. Vinner ett fikabord och då är man kung. Uppvaktas flitigt av bentrötta medbesökare. Det här man träffar andra författare, förläggare och en och annan Göteborgsvitsare.

©Maria Silvia


Dagbok 10 - 16 september 2006

Söndag 10 september

Möte i V. Satt ute i trädgården hos A hela eftermiddagen. Åkte med H. B kunde inte komma och B var borta. A avsäger sig så vi får leta nya namn. Planerade inför 16 september och bokmässan i Göteborg.

 Måndag 11 september

Ringde G om vår bok men tryckeriet är fortfarande inte klara. G åker till Polen tisdag. M o A bjöd mig på min innestående födelsedagslunch på Arena. Trevligt att träffa dem igen. Soligt och varmt väder. Var på återbesök på hörselvården. Sista inprovningen. På kvällen möte i VK. Nya numret kommer i veckan. Bjöd på försenad födelsedagstårta. J hade också fyllt år och bjöd på tårta. Lämnade min tonsatta dikt till VK och kanske kommer den att spelas i kyrkan. Ringde S om detta när jag kom hem. Hon har stimmat alla dikterna men inte fått svar än.

 Tisdag 12 september

Upp klockan fem som vanligt. Väldigt dimmigt. På centralen stöter jag på L H som jag inte sett på länge. L arbetar hemifrån oftast men reser även en hel del i tjänsten. Träffar C på tåget så vi fick en trevlig pratstund. Hon pluggar distans i Stockholm. Tåget försenat pga spårarbete och lokfel. Tåget tas ur drift i Stockholm och vi som skall vidare mot Uppsala och Falun får stiga på ett nytt. Klockan är nästan 10 när jag kommer till Uppsala.

På kvällen handlar jag i närbutiken som äntligen fått hem korvbröd.

Aktiverar mitt Wordprogram.

 Torsdag 14 och fredag 15 september

Tjänsteresa med ekonomnätverket till Visby. Flyger från Arlanda och kan åka tåget hela vägen från V till Arlanda med Upptåget. Smidigt. Skyltningen Från Arlanda C till terminal 3 är kanonbra. Stor förändring sedan min senaste inrikesflygning för några års sedan. Landar 10.45 i Visby. Klar och solig dag. Ser inga nätverkskompisar så jag tar en taxi till hotellet som är beläget precis utanför ringmuren. Alla andra har redan kommit men vi får skjuts till Svenska Spel, där vi skall göra ett studiebesök. Marie Loob ekonomichef och hennes kollegor informerar. Mycket intressant om hur det är bakom kulisserna. Lunch- och kvällspromenader där vi hinner med Botaniska trädgården med ännu blommande rosor. En liten sväng längs stranden och Fornsalen i expressfart.

Återfärden från Visby går bra. Dock är skyltningen till Arlanda C inte lika proffsig som inskyltningen så jag hamnar på perrongen för Arlanda Express.

 Lördag 16 september

Möte med Värmländska Författarsällskapet i Kyrkans Hus i Filipstad. Välbesökt. Bokhandeln i Filipstad informerar om sin verksamhet. Efter lunch besök på Ferlinmuséet och guidad vandring i Ferlins kvarter. På eftermiddagen litteratur- och musikcafé med diktläsning och musikframträdanden.

I morgon är det val.

©Maria Silvia


Möte med Ferlin

Lördagen den 16 september möter jag Nils Ferlin. Ja inte livs levande utan på en parkbänk i Filipstad. Här sitter han på sin bänk och kan inte annat nu för tiden. Han föddes 1898 i Karlstad men familjen flyttade till Filipstad  1908. Familjen bodde kvar i Filipstad även efter faderns död och här gick Ferlin i skola och avlade realexamen 1914. Från och till var han bosatt i Filipstad fram till mitten av 1920-talet.

Muséet Kvarnen med Ferlinmuséet är en behållning med sin utställning över Ferlins författarliv. Det är ju inte enbart dikter, visor och schlagers han skrev. Han författade även artiklar och revytexter och ägnade sig även åt skådespeleri.

En extra attraktion var den guidade vandring vi fick genom Ferlins kvarter.

©Maria Silvia

 

Källor:

Föreningen Kulörta lyktor Filipstad, Muséet Kvarnen Filipstad

Rosornas ö

14 och 15 september gästar jag rosornas ö Visby. Vackra vyer över stränder och havet i sensommarsol och värme. Turistsäsongen är över och stan är behagligt framkomlig. Lunch- och kvällspromenader inom ringmuren och botaniska trädgården där rosorna ännu blommar. Ett  besök i Fornsalen hinns med i expressfart. Bland 4000-åriga benknotor och silverskatter skulle man ha kunnat vandra stanna en lång stund.

 

//Maria Silvia


Dagbok 27 augusti - 2 september 2006

Söndag 27 aug.

Gravadagen på hembygdsgården.

Redan klockan 10.00 är många människor församlade. Kl. 11.00 är det friluftsgudstjänst. Vädret är vackert och församlingarna kan sitta ute på gårdsplanen. Idag är det ekumenisk gudstjänst så de två pastorerna samsas om utrymmet. Jessica Andersson sjunger solo. Min visa ”När jordens smyckas åter” med musik av Sandra Albertus uruppförs. Klockan 12.00 öppnar alla bodar och stånd. Många föreningar är representerade med information, lotterier och tipspromenader. Loppis anordnas som vanligt och putsade ”Grållar” visas upp. Unga förmågor spelar fotboll och småflickorna åker vagn efter en liten häst. Nytt för i år är bokbord med Gravaförfattare. I lilla stugan ställer konstnärer och hantverkare ut sina alster.

Ärtsoppa, korv och kaffe med bröd har en strykande åtgång. Ärtsoppa och korv tar slut innan alla hunnit fram. Bjällerudsflickorna avslutar och när tapto skall spelas och flaggan halas kommer regnet.

 Måndag 28 aug.

Klockan ringer 05.00 och tåget går som vanligt till Uppsala. Slipper byta i Stockholm.

Åter på jobbet kl. 10.00.

Handlar och städar lite. Lite seg är man efter att ha stigit upp klockan fem.

Saxade nyheter: På söndagskvällen hyllade Eminenta musiker minnet av Monica Zetterlund.

Värmlands pärlor inspekteras. Branschfolk från Europa undersöker vad Värmland kan erbjuda turister. Valstuga saboterad. Var fjärde ny jägare är kvinna. På söndagen släpptes de två tillfångatagna Fox-journalisterna. För att friges hade de tvingats konvertera till islam. Orkanen Ernesto är på väg in över Mexikanska golfen.

 Tisdag 29 aug.

Möte hela förmiddagen.

Saxade nyheter: 2 500 nya studenter börjar sitt nya liv som universitetsstuderande vid universitetet i Karlstad. Läser om en klasskamrat som flyttat tillbaka från USA efter tjugo år. Valdebatterna fortsätter i media och på gator och torg. Bombvåg i Turkiet.

 Onsdag 30 aug.

Möte på förmiddagen. Äter thaimat med arbetskamrater. Planerar morgondagen. Går till Claes Ohlson, som äntligen fått hem spiralbindningsmaskinen. I väntan på tåget gör jag några ärenden på Internet. Provar ett pyttelitet resepekdon på min bärbara dator.

Kommer överens med de andra att skjuta upp boksläppet av ”Fyra sorters kakor”.

Saxade nyheter: Socialstyrelsen ger landstinget i Värmland svidande kritik. Reepalu frias från mutåtal. Sveriges stenmurar är 16 000 mil. Tio mulltoaletter placerades i veckan ut mellan Karlstad och Uddeholm. Tre veckors vapenvila inledd i Uganda. Givarkonferensen till förmån för Libanon hoppas få in 3,5 miljarder kronor.

 31 aug. – 1 sept.

Härligt sensommarväder men regn och storm lovas till helgen.

Saxade nyheter: Elpris hotar Rottneros. Värmländska bibliotekarien Ingalill Wallander Olsson har utsetts till bibliotekskonsult av föreningen Sveriges länsbibliotekarier. Kristinehamnsjobb inom arbetsförmedlingen kan komma att flyttas till Karlstad. Efter JO-kritik avgår Lars Danielsson. Hep Stars trummis Christer Pettersson avled i söndags. Israel vägrar att häva blockad mot Libanon och Gazaremsan. Kraven på ett globalt förbud mot klusterbomber tilltar.

 2 sept.Handlar och fikar som vanligt tidigt lördagsmorgon.

Grannen har låtit avverka en stor del av min barndoms skog. Visserligen var den numera igenväxt och nästan trolsk men det känns ändå när man ser de kala stråken mellan kvarvarande stammar. Styrelsemöte i VFS den 10 sept. och medlemsmöte i Filipstad den 16 september.

Saxade nyheter: Med andelen 89 % röstande var åldersgruppen 65-69 år högst 2002.

 

Saxade nyheter hämtas från såväl Internet, tv, radio och tidningar

©Maria Silvia


Dagbok 20 - 26 augusti 2006

Dagbok 20 -26 aug. 2006. 

Söndag 20 aug.

Förbereder Gravadagen den 27 aug. Kontaktar medverkande till bokbordet. Lämnar info till FCV för hemsidan där. Provar min blogg på Skrivarsidan. Möter L A som kommer med böcker till bokbordet. Träffar mina barndomskamrater i stan hos A. I vår uppväxtby blandas nybyggda hus med de gamla släktgårdarna och unga barnfamiljer flyttar in. Bara 10 kilometer från stan.

 

Måndag 21 aug.

Ledig måndag.

 Träffar G, B o A-S. Diskuterar bokmässan och våra presentationer. Fem minuter var får vi på oss att läsa våra texter. Vi har fått tidigt lördag den 23.

Planerar boksläpp den 4:e sept. men har ännu inte fått bekräftat med förlaget när boken är tryckt och kan levereras.

 Tisdag 22 aug.

Vaknar klockan 05.00.

Träffar före detta arbetskamrater på tåget. De skall till Komek i Malmö. Vi fikar innan de stiger av i Katrineholm för att byta tåg. Jag reser vidare. From denna vecka går tåget direkt till Uppsala utan byte i Stockholm. Från Karpaterna till Lidingö. I Stockholm stiger B på. Hon skall till Falun på ett uppdrag. Flyttade till Sverige när hon var 30 år. Kvinna med rötter såväl i Rumänien som i Transsylvanien.

 Onsdag 23 aug.

Åter till Claes Ohlson. Det har inte kommit hem någon bindningsmaskin. Lovar kontakta centrallagret imorgon. När jag kommer till stationen är 18:19-tåget inställt. En timme till nästa tåg. Har kvar tid på mitt konto på Internetcaféet. Passar bra att fördriva tiden. Testar nya bärbara datorn när jag kommer hem. Svårt utan pekdon och riktigt tangentbord.

 24 – 25 aug.

Jobbar som vanligt. Upptåget går from 21 aug. mellan Gävle och Upplands Väsby. Bra för alla pendlare.

 Lördag 26 aug.

Förbereder Gravadagen. Binder in noter till ”Nu smyckas jorden åter”. Hämtar loppislåda till Gravadagen hos V.

©Maria Silvia


65 000 kvinnor

Den Iranska myndigheten har varnat tusentals kvinnor som visat minsta hårslinga eller en fotknöl. För att inte tala om lackerade tånaglar. Problemet kunde kanske begränsas om det inte vore för att "reglerna" för vad som tillåts varierar från period till period.
Frågan man ställer sig är om det rör sig om en moralisk, religiös eller maktens klädkod?
Appropå så är det inte mer än 80-100 år sedan svenska kvinnor bar sjal och lång kjol till och med i skördearbete. Under den svenska folkdräktens hatt (hätta) skulle varje hårslinga döljas och att anklarna fick absolut inte synas.
©Maria Silvia
 Publicerat första gången på Bloggen
www.skrivarsidan.se