Klusterfyrverkerier och Nyår

"Så gick ett år ifrån vår tid" för att travestera en känd dikt. Nyårsafton firades traditionsenligt med god mat i goda vänners lag. Influerade av amerikanska och kontinentala vanor hade grannar försett sina tak och knutar med ljusslingor. Fantasin triggas igång när man ser de ljussatta konturerna kring mörka fält.

Nyårsfirandet från Skansen följde vi och skålade i champagne eller alternativ. Jan Malmsjö deklamerade som alltid med emfas och inlevelse Tennysons "Nyårsklockorna", men riktigt kändes inte hela den klassiska texten igen.  

Kring tolvslaget briserade de mest vidunderliga nyårsfyrverkerier i alla färger, blått, rött, grönt och gult. Himlen lystes upp och i den stjärnklara natten hade till och med stjärnorna svårt att synas. Det var mycket senare på väg hem man såg dem alla lysa i den mörka natten utan konkurrens från gatljus och fyrverkerier. Ja det vill säga alla som syns på vår sida jordklotet.

Så här i kölvattnet av rapporterade bränder, skadade människor och vettskrämda hundar är jag böjd att hålla med om att fyrverkerier bör anordnas av myndighet eller kompetenta personer. Inte minst också med tanke på att ståtliga fyrverkerier kostar ofantliga summor. De fyrverkerier man eventuellt själv har råd med får aldrig samma lyskraft och var tredje brukar aldrig lyfta.

© Maria Silvia