Hjortar på sommarviste

Igår hände det. 50-60 hjortar och 13 mufflon flyttades till sitt sommarviste. Närmare bestämt granne med vår tomt. Dov- och kronhjortar släkt med älgen betar nu på marker där tidigare potatis och spannmål växt. I utkanten av deras hägn finns ett skogsparti dit flocken drar sig tillbaka emellanåt. Just flockbildningen verkar vara  utmärkande för dem. Än så länge har de inte vågat sig särskilt nära vår tomt men utsikten från vår veranda är betagande. Skall bli spännande att se om älgarna kommer att hoppa över det höga stängslet.

© Maria Silvia


Pizza med tunnar kanter och en man utan pizzaslicer

Slinker in vid halvfem på den kända kvarterskorgen. Den ligger granne med Skjorttvätten en inrättning som fått renässans när skjortorna kostar tolvhundra och livspusslet inte går ihop.

Sätter mig vid ett bord och beställer pizza. Alla bord för kvällen är dukade men lokalen i det närmaste tom förutom kocken och servitören. Medelålders man kliver ur sin bil och kommer in och beställer hämtpizza. ?Skär den i fyra delar? varvid han sätter sig att läsa sin medhavda tidning. Han saknar uppenbarligen den mest nödvändiga köksprylen efter vitlökspressen.

Kvinnan som stiger in haltar svårt och verkar ha rejält ont i ryggen. Beställer hämtpizza  men väntar vid disken. Samtalar med servitören, som hon verkar känna väl.

När min pizza kommer är det en av de godaste pizzor jag ätit. Och så tunna frasiga kanter har jag aldrig någonsin fått någon annanstans.

Tar pendeltåget till hem. Det är fullsatt och medresenärerna sover, sms-ar eller läser dagens mail medan jag skriver den här krönikan

© Maria Silvia


En dag på biblioteket

Den 23 april firades Världsbokens dag, en dag som firas i hela världen. Dagen arrangerades i  samarbete med Karlstads stadsbibliotek, när arton medlemmar från Värmländska FörfattarSällskapet läste sina verk. Allt från poesi, prosa, sång och musik, kåserier och standup framfördes för en intresserad publik.
/Maria Silvia


?Om jag hade en femöring?

Några råd till dig som fått minskad a-kasse- eller sjukersättning, ingen löneförhöjning eller ökade avgifter för a-kassa och trafikförsäkring


 • Skaffa särskilt konto för räkningar och spara på särskilt konto för oförutsett
 • Ha aldrig mer än femtio kronor kontant per dag i plånboken
 • Ta med matlåda
 • Läs dags- och facktidningar på biblioteket
 • Låna böcker på biblioteket
 • Minska inköp av godis, läsk, chips och glass
 • Gå eller cykla
 • Köp märkes- och kvalitetskläder på Nära Nytt, Röda Korset eller Myrorna.
 • Köp möbler, vitvaror och verktyg på Återvinningscentraler
 • Rensa bland medlemskap i föreningar
 • Säg upp bokklubben
 • Ring på billiga tider
 • Res på röda avgångar (Just nu m.fl)
 • Måste du ta bilen: samla ihop dina ärenden
 • Se över ditt försäkringsskydd

           

 Njut av vår natur och unna dig sedan något för de sparade slantarna/MariaSilvia 

Bland författare och förläggare på Hornstullsstrand

Full fart bland förläggare och gästande författare var det på Street Marknad helgen den 14-15 april. Besökarna trängdes glatt bland utställarborden och man hälsade på gamla och nya bekanta. Vid scenen lyssnade jag på dikter och prosastycken och när hungern trängde på satte man sig i solen med en bit mat. Blandad klädsel, allt från varma vinterjackor till barbenta shorts och pilotsolglasögon.

Det var en vacker vårdag vid glittrande vatten och nyutslagna pilar som doppade sina genar.

I fonden Cementas blyertsgrå silos.

© Maria Silvia


Har du haft en timmervälta på tomten?

Igår när jag kom hem låg en timmervälta på tomten. Visserligen i utkanten men dock. Ett antal grannar fanns att misstänka. Jodå det var en av dem som utan att fråga staplat sin avverkade skog på vår tomt i avvaktan på att skogsbolaget skall hämta. Nu inställer sig frågorna. Hur tänker man? Jag undrar vad vederbörande skulle säga om jag lastade av något på hans tomt? Mycket skulle jag tro. Åter står att se hur länge han tänker låta sina träd ligga på tomten. Undrar om jag kan få besittningsskydd på dem?© Maria Silvia

Fartblind i maktens strålglans

Dokumentären Ordförande Persson speglar en period av politiska förändringar under mer än ett decennium. Att bakom kulisserna få insyn i spelet bland världens makthavare ger förklaring till händelser ur ett annat perspektiv så här i efterhand. Det måste ha varit både betungande och tjusande att vara med att påverka skeenden såväl inom som utom landet. Ett ensamt jobb men aldrig ensam som han själv sa på ett ungefär. En skicklig retoriker utåt sett.

 

Det är desto mer beklagligt att samme Persson visar upp en personlighet som mer liknar en stenkoloss. Verkar ha styrt sin omgivning med järnhand utan plats för empati eller omsorg.

 

Men dokumentären är ett lysande dokument över senare delen av vår samtidshistoria sett från en statsministers utsiktspunkt.

 

© Maria Silvia