von Sydowmordens gåta

Uppsala stadsteater ger under andra delen av oktober tom första delen av december ”von Sydowmordens gåta”. Pjäsen handlar om upprinnelsen till och handlingen kring det som ledde till mordet på Hjalmar von Sydow och hans två hushållerskor och därefter mord och självmord. Manus har skrivits av Anders Frigell, som även har en roll i pjäsen.

Det är ett stycke teater med hög puls hela föreställningen igenom. Gustav Levin som Fredriks far Hjalmar och Christer Olsson som Inguns far Alrik Sundén-Cullberg, spelar trovärdigt upp tjugo- och trettiotalets hela register på hur de högrestånden levde och verkade i skuggan av en uppåtgående ekonomi. Familjeliv, affärskontakter och umgänge reglerades av hårt styrda normer.

Bengt Nilsson och Lena Mossgård spelar rollen som Fredrik och Ingun Sydow. Ett studentliv i lyx och droger med tragiska förtecken. Rollgestalterna förmedlar lysande ett par som ”inte växer upp”, där passionen styr och föräldrarna pengar ger möjlighet till det utsvävande livet. Men bakom skymtar förväntningar på Fredrik enligt tidens normer, vilket kolliderar med Fredriks humanistiska läggning.

Hushållerskan Karolina spelas av Tytte Johnsson och kommissarie Gustafsson av Göran Engman. De ger prov på avstånden mellan de olika världarna. Var man på sin plats i hierarkin.

Genom hela pjäsen får vi lyssna på örhängen från tiden.

När slutscenen spelas sitter vi i publiken trollbundna och nästan tvekar innan de applåderna bryter loss.

Övriga medverkande

Maria Antoniou (värmländskan)

Hans Christian Thulin

Jesper Feldt.

Statister från stadsteatern.

 

© Maria Silvia, 2006-11-04.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback