Kungar och "fula ankungar" i Mariefred

En solig dag gjorde vi en utflykt till Mariefred.

Stockholms lokaltrafik stod stilla pga strjek. Vacker promenad efter Norr Mälarstrand fick bli alternativet. Från Stockholm åkte vi med tåg till Läggesta och mellan Läggesta och Mariefred gick det en buss till Mariefred.

Mariefred är en liten loj sommaridyll med låga hus. Lunch avnjöts på  Strands terrass med utsikt över vatten och båtar. Svanparet vallade sina ungar ännu brungrå. Söta dunbollar och inte alls fula och en vacker dag blir det vita. I övrigt såg vi varken Jan Myrdahl eller Anders Lundin.

Turisterna var ännu få denna sommardag i början av juli.

Efter lunch var det dags för dagens huvudattraktion, Gripsholms slott vid Gripsholmsviken. Ett mäktigt byggnadsverk ursprungligen tänkt som en försvarsbyggnad med kanongluggar. Under årens lopp har ett antal om- och tillbyggnader skett. Slottet grundades av Gustav Wasa 1537 och har sedan dess periodvis bebotts av kungligheter. Gustav den III har i hög grad satt sin prägel på slottet, bl.a. med sin Teater från sjuttonhundratalet.

Slottet är bautastort med flera våningar och att ens försöka avverka allt på ett besök avråder jag bestämt ifrån. Trapporna och prången är många och stora salar avlöses av mindre rum och tornutrymmen. Här levde kungligheter hovliv med hov och tjänare           

Slottet omges av en vacker slottspark  och i anslutning Gripsholms hjorthage (med grannens  hjorthägn på knuten kändes just denna attraktion inte angelägen).

Åter till slottet. Här bodde kungar, drottningar, kungliga släktingar och hovet. Rangskillnaden spårar man genomgående i de olika våningarna. I kungens våning finns flest och störst rum för att följas i fallande skala till drottningens, prinsars och prinsessors våningar. Alla dock rikt utsmyckade med målningar, vackra tak och möbler. I varje våning finns bl.a. sovrum, kabinett, audiensrum (om man hade den positionen), toalettrum och garderob. I prinsessans våning visades garderoben med inredning. Två jungfrur skulle sova i det lilla rummet tillsammans med prinssessans garderob plus hennes nattkärl. Tom nattstolen visade innehavarens status. I hennes fall var kärlet av fajans. Elaka berättelser förtäljer att bad och renlighet inte var någon man skattade högt på den här tiden. I stället bättrade man på make up och dränkte sig och kläder med parfym. Kan inte ha doftat eller i detta fall luktat alls gott.

Även tjänarnas rum varierade i storlek från livmedikus och hovmästarinna till jungfrurnas.

Pampig är Gustav den III:s teater högst upp med guld, speglar och sittplatser uppbyggda som en amfiteater.

Fick än en gång bekräftat att Karl den XVI GUSTAF bl.a. genom sin mor Sibylla härstammar från Gustav Wasa.

Nästa besök ägnas åt tavelsamlingen och Grafikens hus. Ett besök på Mariefreds Värdhus fick också anstå eftersom vi kvällen före besökt Edsbacka krog, vilket satt ett djupt hål i kassan

Hemfärden föetogs med s/s Mariefred, hundraårigt ångfartyg som i sakta mak och solig kväll tog oss från Gripsholmsviken till Stockholm. Ett avstressande färdsätt. På båten avnjöt vi god mat i båtens matsal.

//MS


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback