Snart är det jul

En fridfull jul

I år skulle jag inte fira jul. Det skulle bli fridfullt.


Sara äldsta dottern skulle resa med man och barn till Thailand och Sture, sonen skulle fira jul med fru och svärföräldrar.

Den ena grannen efter den andra ger sig iväg för att fira jul någon annanstans.


 "...vart skall du i jul" är den ständigt återkommande frågan, men det är knappt de lyssnar på mitt svar "ingenstans".


Jag förbereder mig noggrant, bara vanlig veckostädning, inga julgardiner eller röda ljus.

Jag köper varken skinka, risgrynsgröt, nötter, pepparkakor eller gran. Sushi är gott så jag beställer det från Delin på hörnet. På konditoriet köper jag en bit chokladtårta.

Det ligger fyra böcker på bokbordet och två dvd-filmer jag inte sett.


På julaftonsmorgonen stiger jag upp sent. Persiennerna behåller jag halvt nedfällda.

Jag njuter mitt kaffe med rågfralla medan jag läser dagens tidning och löser ett korsord. Sätter på radion men där är bara julmusik. Stänger av.

Min syster ringer och önskar God Jul.


"Hur firar du julen", frågar hon. "Inte alls" svarar jag.

Det blir tyst en lång stund och vi tar ett kort adjö. Ett pling hörs från datorn. Det är Sture som önskar God Jul. Plötsligt surrar mobilen och det är ett SMS från Sara med samma önskan.

När telefonen ringer ytterligare en gång stänger jag telefonen och datorn


I trapphuset hörs julsånger och klampande steg. Några barn och en tomte går kring och knackar på men jag öppnar inte. Varje år kommer Lions barnkör och underhåller oss.

Annars är det tyst eftersom många rest bort. Utanför fönstret börjar det snöa och några få människor skyndar förbi med kassar från affären. De sista oundgängliga inköpen till julen.


Det närmar sig lunchtid. Jag hämtade nygjord Sushi i morse och jag dukar med min Grön Anna-servis. Den använder jag gärna till vardags i stället för den fina med guldkant. Till maten dricker jag grönt te.

Efter maten slår jag mig ned med "Gräset sjunger" av Doris Lessing.

Nu glömmer jag tid och rum och fångas helt av boken. När jag tittar upp märker jag att det börjar mörkna. Fönstren i grannhuset är upplysta med julstjärnor och adventsstakar. Hela eftermiddagen har försvunnit. Jag börjar tänka på att göra iordning espresso men innan dess

tappar jag upp ett riktigt hett fotbad med aloe-vera och sätter mig i min bekvämaste fåtölj.


Nu ringer det på dörren igen men jag öppnar inte eftersom jag då måste lämna fotbadet.

Kan öronproppar stänga ute ringsignalen tro? Efter fotbadet lite massage med god balsam


Gör iordning espresso och tar fram tårtbiten. Konditorn är känd för just den här tårtan och många kommer från hela stan för att köpa av den. Njuter i fulla drag av smaken från mörk choklad och fyllningen av nougat och vinbärsmousse.

Men sen ringer det på dörren igen och någon bankar hårt. Nu är det helt mörkt ute. När jag inte öppnar släpper någon in ett kort i brevinkastet.


"Snälla Sally öppna, du är väl inte sjuk, säg något", ropar en röst är enträget.

Jag öppnar och där står Sonja, som är präst i min församling. I handen håller hon en korg övertäckt med en röd duk.


"God Jul, hoppas det här skall smaka, alla hälsar och tycker det är synd att du inte kom till julbönen i kväll. Du kommer väl till julottan?"


"Tack" säger jag tveksamt och tar emot korgen. Kan ju inte neka, det skulle vara hemskt oartigt.


"Ja då skall väl jag gå" säger Sonja" och kastar en lång blick in i rummet bakom mig. Jag bjuder inte in henne. Jag stänger dörren efter henne och tar upp kortet från golvet.


"God Jul Sally. Din telefon är avstängd så jag kunde inte nå dig. Hoppas du mår bra och får en riktigt fridfull jul. Din vän Lisa". Lisa sitter vid samma vävstol som jag i syföreningen.

Korgen tar jag med till köket och tar av duken. Den är fullproppad med skinka, sill, köttbullar, korv, revbensspjäll, kalvsylta, leverpastej, rödkål, senap, bruna bönor, vörtbröd, julmust, fikon och nötter. Jag ställer in allt utom brödet i kylskåpet och stänger dörren.


Förväntansfullt sätter in en långfilm i videon. Det är "Notting Hill" en underbart romantisk film. Vid midnatt lägger jag mig och somnar genast.


Men på morgonen när jag vaknar och sätter på datorn är den fylld av oroliga mail. Telefonsvararen är också fyll av röster som i varierande tonlägen önskar God Jul och snälla hör av dig.


Se det var en "fridfull" jul.


© Maria Silvia