Karlstads kommun i miljöns tjänst

Äntligen tänker fler kommuner till. Som exempelvis Karlstads kommun, där frågan om hushållsnära avfallssortering utreds. Idén är att sortera hushållsavfallet hemma i två sopkärl i stället för ett. Fyra fack i varje med plats för tidningspapper, brännbart material, matrester, färgat och ofärgat glas, plast- samt pappersförpackningar

 

Här åker vi en och en i våra bilar till närmaste återvinningsstation med bilen fullpackad av tidningar, tomma pappkartonger, plastburkar och glas. Det blir många mil gånger antalet villaägare, som samlar på sig sorterat avfall och inte slänger allt i soptunnan. Bilavgaser multiplas av resorna. Miljön tar verkligen stryk om man räknar efter.

 

Heja på för ett av de bättre förslag som sett dagens ljus.

© Maria Silvia


VFS årsmöte 17 februari 2007

Lördagen den 17 februari 2007 höll Värmländska Författarsällskapet årsmöte på Gjuteriet i Karlstad. Ett 25-tal medlemmar deltog i årsmötesförhandlingar och efterföljande medlemsmöte.

 

Till ny ordförande efter Anita Andersson valdes Lisbeth Jansson, Kil.

Övriga styrelseledamöter är:

Rune Blidh, Kristinehamn

Jan-Erik Hallberg, Kil

Maria Heilinger-Shalan, Säffle

Birgitta Leander, Karlstad

Gun Berger, Karlstad

Elisabeth Björkman, Karlstad

Håkan Sohlberg, Karlstad

Anders Stävarby, Lysvik.

  

Efter årsmötesförhandling hölls medlemsmöte. Gun-Britt Karlsson från NOFF (Nordiska föreningen för mindre förlag) höll ett intressant anförande om nyttan med att vara med i denna förening för författare och andra som är förläggare för egna och/eller andras verk. Det gavs även tillfälle till frågor och Gun-Britt delade villigt med sig av sina erfarenheter inom bokförlagsbranschen

2007-02-18 Maria Silvia

Spektakulär avslutningsscen på Uppsala stadsteater

Blodsband eller hur jag lärde mig älska Johnny Cash på Uppsala stadsteater. Martin Lindberg står för manus och regi. Ett stycke sorglig komedi. Genom pjäsen sjungs Johnny Cash sånger till handlingen om fem existenser på livets skuggsida. Välspelat och sjunget av bl.a. Maria Antoniou och Göran Engman. Mot den svarta botten som även var Johnny Cashs blixtrar komedin fram.

Blodsband avslutas med en spektakulär scen till en välsjungen ”Ring of fire”

Se den.

© Maria Silvia



Kyrie -Gloria och Ave Maaria

Välfylld domkyrka i Uppsala var det när Eric Ericsons Kammarkör med himself som dirigent gästade Uppsala domkyrka den 1 februari.

Publiken lyssnade andäktigt till körens välklingande toner. Konsertprogrammet innehöll verk av kompositörer från senare delen av 1800-talet till långt in på 1900-talet.

Kyrie – Gloria av Williams, Ave Maria av Bruckner och Blazhén muzh av Rachmaninov hörde till höjdpunkterna i programmet.

Kören framförde fulländat hela programmet, som blandats mellan mässor och körsånger.

Kyrkan i sig lämpar sig väl för konserter av detta slag. Interiört är det en vacker kyrka med många statyer och fresker. Särskilt statyn Marias återkomst stannar kvar i minnet med sitt strama formspråk.

© Maria Silvia


Kyrka i tiden

Vid bröllopet i Kaanan förvandlar Jesus vatten till vin. Vin spelar överhuvudtaget stor roll i bibliska berättelser och har givit motiv till bildtolkning, teater eller musik.

En stor ceremoni är nattvardsgången med vin och oblater. Med avalkoholiserat vin och glutenfria oblater hälsar kyrkan alla välkomna att fira nattvarden. En kyrka i tiden, som inte vill utestänga någon.

Skrönan om den gamle prästen som nallade av nattvardsvinet måste skrivas om.

© Maria Silvia