Dagbok 7 - 13 oktober 2006

Lördag 7 okt.

Gick igenom inför utskick ang. Fyra sorters kakor. Vackert höstväder men det märks en viss kyla i luften. Var bjudna på födelsedagskalas hos B o E. Kalaset hölls på rest. Klarälven. Vi åt god mat och sjöng. S, B o H spelade. V o B far till Turkiet till veckan.

Söndag 8 okt.

Det vackra vädret fortsätter. Pratade med G om boken. Vi träffas den 15 okt för att planera bokmässan och våra kulturcaféplaner.

Måndag 9 okt.

Ledig

Idag började älgjakten. Som vanligt blev älgarna oroliga och drev ut på vägarna på flera platser i landet. E skjutsade mig till stan. Lämnade in fem böcker till Akademibokhandeln och fem till Lars Hjalmars. Ringde B att hon skulle ta med en bok till VK. Lämnade in flygblad hos Vuxenskolan ang. cafékvällen den 19 oktober. Passade på att kolla gallerierna i Mitticityhuset dit Akademibokhandeln flyttat. Fräscht och ljust.

Var upp och pratade med M o T m.fl. Tittade in till B Å, som höll på att stämma av försäljningen från bokmässan o Göteborg.

På kvällen sammanträde i VK. Julnumret i det närmaste klart. Viss planering av bokmässan den 24-25 nov. Skyltsöndag skall vi sälja VK på Akademibokhandeln. Vi lämnade över ett ex av Fyra sorters kakor. B går till Värmlands Museum och lämnar några böcker till A.

Åkte m B till Henstad där E hämtade mig.

Tisdag 10 oktober

Upp klockan fem. Tåget var inte fullsatt och det blev försenat tjugo minuter. Konsult fr A hos oss hela dagen om ny kodplan. Handlade i närbutiken som stänger igen den nov. Det var stormöte i IOGT-lokalen om bl.a stängningen.  Tvättar lite kläder som jag skall ha med på våra planeringsdagar den 12 och 13 okt.

Torsdag 12 och fredag 13 oktober

Planeringsdagar utanför Norrtälje. Bor i campinstugor. Måltider serveras i den gamla herrgårdsbyggnaden från 1700-talet. Receptionen är belägen i den ombyggda ladugården och kafferummet är byggt ovanpå den gamla dyngstan. Inte mycket fritid då hela nästa års arbete skulle planeras. Korta pauser då vi passade på att promenera i den vackra omgivningen. På torsdagskväll var det prova på Linedance.

  

Bikupor vid kaffeborden och hästen som blev en ko

Ett fyrtiotal gästade Grava hembygdsgård den 19 oktober, när hembygdsföreningen i samarbete med Värmländska Författarsällskapet och studieförbundet Vuxenskolan ordnade säsongens sista cafékväll i Berättarårets anda. Salen var fylld till sista plats. Temat för denna berättarkväll var ”Bilder och berättelser från och om Grava. Kom och berätta du också”.

Under kvällens första del visade Bengt Karlsson bilder och berättade från Skåre vid Klarälven. Bilderna visade utvecklingen från sent 1800-tal till senare delen av 1900-talet. Det var intressant att se och höra om hur krig, importrestriktioner, kristider med ransonerig, industrialiseringens utveckling och strukturomvandlingen speglade sig i det lilla samhället. Det fanns tider när Skåresågen drevs med ånga och samhället hade både järnvägsstation och postkontor. En och annan skröna berättades också och publiken inflikade med egna berättelser från hus de bott i eller händelser i bygden. Som alla samhällen hade även Skåre en del originella innevånare om vilka det går såväl sanna som påbättrade berättelser. Även om inte alla i publiken kände igen människor eller hus på de bilder vi fick se så hördes kommentarer som ”en sån kostym hade min farfar” eller ”taxichaufförernas ögonbryn var svedda efter att de hade tänt gengasaggregaten”. I Högbergs kiosk gemenligen kallad ”Kalle i gluggen” köpte man dricka, godis och tidningar.

Stig Torstensson och Bengt Karlsson berättade från sin skoltid. Det var många dråpliga berättelser om skolan, fotbollslaget, och händelser i samhället.

Handlanden i byn skadade sig i handen en helgdag men slängde sig på cykeln och for med blödande hand utan bandage genom samhället till distriktssköterskan, som  bodde i huset där hon hade sin mottagning.

Sven-Paul Grönkvist bidrog med en ”sann” skröna.

En bonde hade i sitt stall en vackert tecknad häst, som han använde att köra vatten från Bryngfjordskällan in till bryggeriet i Karlstad. När hästen slutligen skickades till slakteriet i Kil för avlivning beställde han beredning av skinnet i tanke att ha det i sitt arbetsrum. Men när skinnet äntligen kom till stationen i Skåre och han vecklade upp paketet hade någon bytt ut hästskinnet mot en kohud.

Efter bildvisandet serverades kaffe med dopp. I bikupor fortsatte nu gästerna att berätta för varandra, som muntlig berättartradition bjuder.

Under och efter kaffet fortsatte Stig Torstensson att spela, berätta och underhålla med sina upplevelser från Skåre och kvällen avslutades betydligt senare än normalt då många hade något att berätta.

© Maria Silvia


En dag på caféet

Cafelivet blomstrar som aldrig förr. Går en ny era till mötes.  Och det är en ljuvlig doft som slår emot när man öppnar dörren. Nybakade wienerbröd, sockerkakor, kondisbitar, kakor, bakelser och tårtor trängs i diskarna vackert exponerade.

Tidiga mornar fikar byggkillarna som stylar hudvårdssalongen vägg i vägg. Enstaka gäster äter frukost och läser morgontidningen. Skolungdomar samlas gärna före skolan eller under håltimmar med läxboken på bordet. En och annan flanör i väntan på affärernas öppnande avnjuter en vanlig kaffe med kanelbulle. Alla caféer med självaktning erbjuder dessutom mängder med olika kaffevarianter, som latte, cappucino m.fl.

Under lunchtid fylls caféerna med gäster som äter luncher i form av pajer, fyllda baguetter eller sallader. Men på eftermiddagen dyker småbarnföräldrarna upp med sina barnvagnar. Brickorna är lastade med bakelser, äppelpaj och vispgrädde eller chokladbiskvier. Mellan shoppingrundorna vilar företrädesvis kvinnor sina trötta ben till en kopp kaffe. Ett fåtal män med kasse från Claes Ohlson kan dock märkas. Korta affärsmöten och projektarbetande skolungdom fyller på i den sena eftermiddagen.

©Maria Silvia


Fattigpensionärer och arbetslösa

Det är inte många kronor kvar när hyra, ljus, vatten, matvaror, busskort och mediciner är betalda. Bil är en lyx som inte många har råd med och kläderna köper man på Myrorna.

Många av oss känner någon eller känner till någon, som har svårt att få ekonomin att gå ihop.

De säljer sin tv och säger upp licensen, säger upp prenumerationen på dagstidningen och köper gårdagens bröd och varor med kort datum i butiken. Det finns exempel på pensionärer på servicehus, som kokar en stor gryta med rotfruktssoppa varje måndag eftersom pensionen inte räcker till den erbjudna lunchen i matsalen.

//Maria Silvia, 2006-10-15.


Obetalda tv-licenser och entréavgifter på muséet

I veckan kallar nya kulturministern till presskonferens för att meddela, att det inte längre skall vara gratis inträde på våra museer. Samtidigt ?upptäcks? att samma minister inte betalat tv-licensen på flera år.

Själv har jag aldrig kommit ens på tanken att låta bli att betala tv-licensen. Har vi en demokratiskt vald regering/riksdag får man gilla läget oavsett om man inte vill stödja en statsstödd tv-kanal eller vad som annars kan komma ut av vad våra politiker beslutar.

Det finns ju andra sätt att arbeta professionellt för att förändra samhället i den riktning man själv brinner för. Men som sagt var. Demokrati och majoritetsbeslut eller diktatur.

//Maria Silvia, 20061014


Allians för Sverige

Fredag den 6 oktober  2006-10-09

 

Nya regeringen presenteras. 12 män och 10 kvinnor. Allians för Sverige. Reinfeldt blev som väntat statsminister.

Maud Olofsson blev vice statsminister och näringsminister. Carl Bildt utnämndes till utrikesminister. Leijonborg knep posten som utbildningsminister och Hägglund blev. socialminister. I övrigt en del okända namn.

//Maria Silvia

 

Fem fula ankungar

… simmar i Svandammen. Fem grå ungar medan mamma svan vaktar i skuggan.

Kanske fördrar man utsattheten om man är fem lika avvikande. Tyr sig till varandra, simmar på rad. Grå fjädrar som blir vita en dag.  Inte kan vi veta vem som blir grå och vem som blir vit.

I ån kråmar anden för honan sin.  Dyker djupt gör riktiga crawl och putsar fjädrar. Hon låtsas intet står stadigt fast på forstrappans hala steg.

Vi är några som stannar upp på väg från jobbet och studerar fåglarna. Byter några ord om fåglar, vädret och livet.

©Maria Silvia

 

Trehundra tjänstemän på tåg

Embarkerar chartrat tåg 8,19 Stockholms Central. Vi är 300 ekonomer, IT-personal och administratörer på väg till Borlänge. Hälsar glatt på bekanta och blir bekant med nya kollegor. Ser fram mot årets konferens som går av stapeln i Borlänge. Hittar plats i förstaklasskupén. Vandrande kaffebehållare klädda i brokiga koskinnsmönster serverar kaffe och smörgås.  Min granne berättar om en annan resa 18 timmar i djungeln. Långt ifrån lika bekvämt. Hårda träbänkar i godsvagnliknande tåg. Trångt, varmt, doftrikt och svettigt men det gällde att bevaka sin plats. Medhavd vattenflaska och bröd räckte inte hela vägen men friterade kycklingfötter (som erbjöds vid de olika stationerna) var kanske inte något för västerlänningar.Ankommer vid 11-tiden till Borlänge. Likt ett lämmeltåg vandrar vi till vårt hotell förbi förvånade och nyfikna Borlängebor och stoppar upp trafiken när vi passerar över en genomfartsled. Sedan vidtar konferensen tillsammans med ytterligare  260 deltagare, men det är en annan historia.©Maria Silvia

Dagbok 17 - 23 september 2006

Söndag 17 september

Vaknar tidigt. Idag är valdag. Röstar i sockenstugan. M sitter som valförrättare. Åker hem och inväntar valvakan. Vädret är lite grått. Valvakan är spännande och det preliminära resultatet blir att Allians för Sverige vinner med ganska bred marginal (M, C, FP och KD). Persson meddelar han avgår både som statsminister och partiledare. Betalar räkningar och ordnar inför bokmässan. Fortfarande inga böcker.

Måndag 18 september

Ledig dag hemma. Ringer förlaget som äntligen fått vår bok och lovar leverera 50 ex direkt till Värmlandsmontern i Göteborg. Åker till E för att klippa mig och få slingor. Pratar med M o J men jag hinner inte upp och fika med dem. I landstinget byts majoriteten till förmån för vänsterblocket. Kommunen behåller sin röd-gröna majoritet. På kvällen möte med hembygdsföreningen. Planerar cafékväll. Det blir berättarkväll.

Tisdag 19 september

Upp kl. fem som vanligt. Har ingen sittplats från Hallsberg men sätter mig i bistron och dricker kaffe. Stressigt på jobbet med mycket som skall vara klart. Handlar i närbutiken. Köper Expressen för att se hur valresultatet påverkar. Bl.a. lägre skatt men slopade avdrag för a-kasseförsäkringen. Det skall bli slopade eller sänkta arbetsgivaravgifter för vissa arbetslösa. Kostnaden för hushållsnära tjänster kan dras av i deklarationen. Nya jobb skall skapas för att kapa arbetslösheten.

Onsdag 20 september

Arbetsdag igen. E o K har fått sitt hus sålt och köparna flyttar in 1 december. I väntan på sin lägenhet bor man i en övergångsbostad. IT-konsult har bytt dag till den 21 sept. men det är ändå mycket som ligger på hög. Planerar att åka till bokmässan efter lunch på fredag.

Gun mailar att det kommit 800 böcker i stället för 500 men det blir ingen ändring på priset. Resterande böcker levereras nästa vecka. Förlaget behåller 50 ex för försäljning och att skicka till tidningar. Äter lunch med arbetskamrater på thairestaurangen.

Läser på löpsedeln att det är statskupp i Thailand.

Fredag 22 september

Arbetar förmiddagen. Tar tåget till Göteborg 13,10 från Uppsala. Klagar i Bistron på att det dom inte för den lilla chokladbiten längre men SJ:s ordförande som medföljer tåget antecknar mitt önskemål. Kommer fram 17,20 till Göteborg. Tar spårvagnen och stiger av vid mässområdet. Handlar frukost på vägen till vårt hotell. A-S, B o G har varit på bokmässan hela dagen. Jag har fått portkod av G så jag hämtar nyckeln i nyckelboxen och installerar mig i vårt rum. Fikar i det lilla pentryt i väntan på de övriga. På kvällen lagar B Baltiska köttfärsbullar med vildris (gott). Vi tränar inför morgondagens framträdande och L kommer och filmar oss när vi har vårt privata boksläpp. Vi firar med champagne. Jag har inte sett vår bok ”Fyra sorters kakor  -en bok om möten” förrän i dag.

Lördag 23 september

Uppe tidigt och äter frukost. Kommer till bokmässan vid 08,30. B har gått tidigare. Använder min inträdesbiljett som jag fått. Klockan 9,30 är det vår tur. Lite nervöst är det trots vår träning. Vi sitter vid ett runt bord i Värmlandsmontern och mikrofonerna är utmärkta. Trots den tidiga timmen har det samlats en hel del publik. Fem minuter var har vi fått för att läsa våra texter. Hälsar på B o K-Å som köper en bok i montern för Värmlandslitteratur. Efter vårt framträdande skiljs vi åt för att gå på egna strövtåg på mässan. Vilar benen vid ett cafébord emellanåt och träffar förläggare, andra författare och förstås glada mässbesökare däribland vitsande Göteborgare. Äter woklunch med A-S. Lyssnar på Birgitta Widmark, Uppsala som presenterar ”Pussa Grodan”. Besöker NOFF:s representant och får kontaktperson i Gun-Britt Karlsson i Torsby. Lyssnar bl.a. på Bengt Berg, Elisabet Härenstam, Lars Lerin och Jan Guillou.  

På kvällen går vi till ”vår” grekiska restaurant i backen ovanför hotellet. Trevlig personal, relativt billigt och massor med mat. Firar B som fyller år.

©Maria Silvia